Polijeganje rasada je bolest koja prouzrokuje najveće štete u proizvodnji rasada povrtarskih kultura. Prouzrokovači bolesti su gljivice iz roda Phytium spp. Posebnu osjetljivost ispoljavaju: paradajz, paprika, krastavac, kupus, salata, tikve i dr.
Gajene biljke su najosetljivije u fazi nicanja, te je zbog toga potrebno krenuti sa zaštitom rasada od samog početka proizvodnje. Zaraženo sjeme ne klija, truli i raspada se. Ukoliko je prouzrokovač bolesti prisutan u zemljištu uz optimalne uslove vrlo brzo dolazi do infekcije, a nakon toga i propadanja biljaka po njihovom nicanju. Tipični simptomi javljaju se na klijancima u vidu vodenastih pjega koje se spajaju i klijanac uginjava. Na prizemnom dijelu biljaka najčešće se javlja nekroza tkiva i bjeličasta micelija. Parazit razara prizemni dio stabla koji je uvijek tanji od zdravog dijela, tako da biljke poliježu i uginjavaju pa otuda naziv „polijeganje rasada“.

U strategiji za zaštitu rasada od ove bolesti potrebno je primjeniti sledeće mjere:
• Obezbjediti dobru provjetrenost biljaka.
• Izbjegavati obilna zalivanja rasada
• Izbjegavati pretjerano đubrenje azotom
• Pravovremena upotreba fungicida za suzbijanje patogena

Pored pravilnog zalivanja, optimalnog đubrenja azotom i dobre provjetrenosti, naša preporuka je primjena fungicida koji su pokazali dobru efikasnost u suzbijanju prouzrokovača polijeganja rasada. Za tu namjenu preporučujemo fungicid BALB koji se primjenjuju neposredno prije ili poslije nicanja, prije rasađivanja i nakon rasađivanja. Koncentracija primjene je 0,2% odnosno 20 ml/10 l vode i takvim rastvorom se zaliva površina od 6-8 m².