Jul


01.

RATARSKO - POVRTARSKI RADOVI


Na ratarskim površinama u toku ovog mjeseca glavni posao je žetva pšenice. Nakon žetve pšenice i sakupljanja slame odmah treba pristupiti zaoravanju strnjišta kako bi se sačuvala zemljišna vlaga. Obradom nakon žetve sjemena korova se stavljaju u povoljniju sredinu za klijanje i nicanje, a nakon nicanja korova veoma korisna agrotehnička mjera je tretiranje totalnim herbicidom GLIFOL. Na povrtarskim parcelama prvi slatki plodovi lubenica i dinja stižu za berbu. Da bi lubenice i dinje bile slađe i imale veće i teže plodove 15 dana prije branja preporučljivo je kroz sistem pustiti vodotopivo đubrivo KRISTA K PLUS.

Rane sorte krompira su spremne za vađenje, pakovanje i prodaju na tržištu. Kod kasnijih sorti krompira i dalje se vrši zaštita protiv prouzrokovača plamenjače krompira fungicidom PROXANIL, VALBON, MOXIMATE ili ALIJANSA. Za berbu stižu paprika, paradajz, srednje rani kupus i ostale vrste povrća koje su posađene u prvoj polovini maja mjeseca.

02.

RADOVI U VOĆNJAKU


U zavisnosti od vremenskih uslova, a u skladu sa preporukama stručnjaka i dalje se vrši permanentna zaštita voća od bolesti i štetočina. U ovom periodu za suzbijanje protiv Venturia inequalis više se koriste preventivni kontaktni fungicidi kao što su:INDOFIL 75 WG, VONDOZEB PLUS, KARDINAL ili CAPTAN 80 WG, a od insekticida TRITON, HARPUN ili ABASTATE. Za zaštitu plodova šljive i breskve protiv Monilinia sp, prouzrokovača truleži plodova mogu se koristit fungicidi FLUX ili NEOTOPSIN WG.