Mart


01.

RATARSKO - POVRTARSKI RADOVI


RATARSKO - POVRTARSKI RADOVI
U toku ovog mjeseca se počinje sa prihranom ozimih strnih žita mineralnim đubrivima na bazi azota kao što su KAN ili UREA . Kada agroekološki uslovi dozvole vrši se priprema zemljišta za sjetvu jarih strnih žita kao što su jari ječam ii jara pšenica. Od jarih ječmova za ovu namjenu dobro su se pokazali ječmovi MATEJ i DADO i jara pšenica NATAŠA.
Povrtari pripremaju svoje parcele i vrše sjetvu luka iz sjemena ili iz arpadžika. Nekoliko dana nakon sjetve ili sadnje luka obavezno je istretirati zasijanu površinu herbicidom ZANAT.
Proizvođači ranog kupusa rasađuju rasad kupusa na parcelu i nakon toga ga pokrivaju agrotekstilom LUTRASIL ili AGRISOFT u cilju zaštite od niskih temperatura.
Krajem mjeseca vrši se sjetva krastavca , lubenice i dinje čiji će se rasad iznositi na otvoreno polje krajem aprila ili početkom maja. Za ovu namjenu dobro su se pokazali hibridi krastavca CAPRICORN i KARAVAN. Od hibrida lubenice za sjetvu preporučujemo GRIZZLY F1, NAUTILUS F1, NOSZTALGIJA F1 i BEDOUIN F1. Sjetva se obavlja u stiroporne kontejnere od 40 otvora ili plastične kontejnere od 42 rupe, koji se pune FANTAZIA ili PRESTOPF GT+MO ili PRESTOPF GT supstratom.

02.

RADOVI U VOĆNJAKU


Nastaviti sa orezivanjem voća , a nakon toga uraditi tretman PLAVIM ULJEM .
Kod podizanja novih zasada voditi računa o tome da se iskopaju jame dovoljne veličine na čije se dno stavlja dobro zgorjeli stajnjak ili peletirano organsko đubrivo POLLINAMATURA ili SUPERSTALATICO , iznad njega se rasipa mineralno đubrivo sa naglašenim fosforom i kalijumom kao što su NPK 10-26-26, NPK 7-20-14, NPK 7-20-30, NPK 8-20-30 i NPK 8-16-24. , preko koga se stavlja sloj zemlje , a tek onda korijen sadnice čije vrhove prije sadnje treba skratiti makazama.